Poznamy życie z okresu kredy?
8 kwietnia 2010, 05:41Bursztyn jest wyjątkowo cennym surowcem. Dla naukowców może być wręcz bezcenny, kiedy kryje w swoim wnętrzu niespotykane dotąd i niezbadane formy życia z odległej przeszłości naszej planety. Olbrzymie pokłady tego skarbu odkryto właśnie w Etiopii.
Dwa razy czerwoną krew proszę!
28 lipca 2010, 12:14Amerykańscy naukowcy odkryli, że kręgowce dysponujące czerwoną krwią wyewoluowały dwukrotnie niezależnie od siebie (Proceedings of the National Academy of Sciences).
Wikingowie żenili się z Indiankami?
20 listopada 2010, 14:55Teza, że skandynawscy żeglarze odwiedzali Amerykę jest dość powszechnie akceptowana. Nieoczekiwanego, dodatkowego dowodu dostarczyły niedawno badania genetyczne, prowadzone przez islandzkich i hiszpańskich naukowców.
Cukrzyca typu 2. ma podłoże immunologiczne?
18 kwietnia 2011, 20:28Bracia Daniel i Shaw Winer z University of Toronto oraz ich kolega z Uniwersytetu Stanforda, Lei Shen, twierdzą, że może istnieć związek pomiędzy atakami komórek odpornościowych a opornością komórek tłuszczowych na insulinę.
Dużo tłuszczu + brak enzymu = niewydolność serca
13 września 2011, 10:54Dieta wysokotłuszczowa szkodzi. Ale za pośrednictwem jakich mechanizmów? Podczas eksperymentów na myszach Amerykanie wykazali, że przy braku enzymu HDAC3, który reguluje ekspresję genów istotnych dla metabolizmu tłuszczów i wytwarzania energii, dochodzi do rozwoju kardiomiopatii przerostowej ze wszystkim jej konsekwencjami.
Wzbogacone mleko na artretyzm
24 stycznia 2012, 17:46Codzienne picie odtłuszczonego mleka, które wzbogacono dwoma występującymi w nabiale związkami: glikomakropeptydem (GMP) i ekstraktem tłuszczu mlecznego G600 (G600), ogranicza częstotliwość ataków dny moczanowej.
Ftalany podwyższają u kobiet ryzyko cukrzycy typu 2.
13 lipca 2012, 13:02Kobiety z podwyższonym stężeniem ftalanów w organizmie wydają się bardziej narażone na cukrzycę typu 2. Związki te wykazują efekt estrogenopodobny i występują zarówno w produktach do pielęgnacji ciała, np. lakierach do paznokci czy mydłach, jak foliach do pakowania żywności czy zabawkach.
Rozmarynowy wspomagacz pamięci prospektywnej
10 kwietnia 2013, 06:32Zapach olejku rozmarynowego poprawia u zdrowych dorosłych pamięć prospektywną, dotyczącą czegoś, co ma być wykonane w przyszłości.
Cyfrowy smak dla miłośników programów kulinarnych i nie tylko
22 listopada 2013, 12:48Dzięki Digital State Interface widzowie programów kulinarnych będą mogli poczuć elektronicznie odtworzony smak potraw. Symulator pobudza za pomocą elektrod kubki smakowe na języku. Istotnym czynnikiem są też niewielkie zmiany temperatury.
Pierwszy lek na zaawansowany nowotwór żołądka
30 kwietnia 2014, 12:46FDA (Agencja ds. Żywności i Leków) zatwierdziła pierwszy lek przeciwko zaawansowanemu nowotworowi żołądka. Cyramza należy do klasy inhibitorów angiogenezy, środków z którymi w przeszłości wiązano olbrzymie nadzieje.